Workshop Ako komunikovať cez satelit QO-100

Dňa 15. októbra 2019 sa na našej fakulte konal Deň otvorených dverí. Pri tejto príležitosti sme všetkým návštevníkom a potenciálnym študentom predstavili aj činnosť nášho rádioklubu OM3KSI a ukázali im praktické ukážky sledovania satelitov.

Pre rádioamatérov z Košíc a okolia, ktorých sme pozvali na prehliadku pracovísk, laboratórií, simulátorov a hangáru s lietadlovou technikou, sme na záver pripravili malý workshop, kde sme im chceli ukázať komunikáciu cez katarský satelit QO-100, ako aj komunikáciu cez pohyblivé satelity.

Pred klubovými priestormi sme postavili dva stojany. Na jednom bol naištalovaný prenosný anténny systém na sledovanie pohyblivých satelitov. Anténny pre pásmo 144 a 432 Mhz boli natáčané motormi ovládané pomocou Arduina a softvéru GPredict bežiacom na Linuxe. Na druhý stojan sme umiestnili 80cm parabolu určenú na komunikáciu cez QO-100.

Vysielaciu časť nám tvorí transvertor od Hristiyana LZ5HP s YAESU FT857 a Helix anténa, ktorú na tieto účely postavil Dušan OM3WAK. Prijímacia časť je vybudovaná z LNB zakúpené u remoteqth.com napojené na SDRPlay 1A. Ako softvér používame SDR Console poslednej verzie (3.0.13).

Po názornej ukážke nikto s chlapcov neodolal, a každý si vyskúšal spraviť spojenie cez QO-100. Ďakujem touto cestou Števovi OM0MS, ktorý s nami robil všetky tie spojenia.

Po rozlúčení sa na pásme so Števom sme ešte diskutovali pri kávičke o našich plánoch a našich aktivitách počas VKV ako aj KV závodov.

Workshopu sa zúčastnili Peter OM8ACP, Jojo OM3ZAS, Imi OM8KD, Milan OM8MM, Marcel OM8DM, Miro OM8AMF, Pali OM3WBY, Dušan OM3WAK, Miro Šmelko, Janko OM3ZAH a ja, Peter OM8WG.

Záverom pripájam ešte zopár fotiek, za ktoré by som rád poďakoval Jojovi, OM3ZAS. A takisto chcem poďakovať všetkým chlapcom za účasť a verím, že to nebola posledná takáto spoločná akcia. Nabudúce pripravíme nejakú inú zaujímavú tému.