Memoriál OM3AU a Mikrovlnný pretek

Ani tento rok sme si nemohli nechať újsť Memoriál Ondreja Oravca, OM3AU, ktorý sa významnou mierou zaslúžil o rozvoj VKV na Slovensku ako aj v bývalom Československu. Závod je organizovaný Slovenským zväzom rádioamatérov v pásmach 144 a 432 MHz. Tento rok sme sa po prvý krát zúčastnili aj Mikrovlnného preteku na pásme 1 296 MHz.

Tento rok sa preteky konali 6. a 7. júna. Po skúsenostiach z minulého roku sme obsadili našu novú kótu v štvorci KN08QQ a vďaka financiám získaných z projektu sme do závodu šli aj s novou výbavou.

Do druhého ročníka memoriálu sme sa pustili v rozšírenej zostave a s plánom zaškoliť mladých operátorov, ktorých pripravujeme na skúšky. Oproti minulému roku nám pribudli traja nový členovia Rudo OM8ATS, Jaroslav a Maxim. Na kótu s nami vyrazil aj Peter, OM8ADU, ktorý nám pomohol s dopravou. Peter, veľká vďaka za pomoc.

Deň začal malou poradou v klube, kde sme si naplánovali činnosť na zvyšok roka. Predpoludním sme naložili pripravené vybavenie do auta a vyrazili na kótu nad obcou Košické Polianka (KN08QQ). Rozbaľovanie vybavenia nám šlo od ruky. Bolo nás dosť a využili sme stožiar Peťa, OM8ADU. Vzhľadom na klesajúci trend účasti v závode sme sa rozhodli pribaliť do kufra aj výbavu na QO-100 a v testovacej prevádzke vybavenie pre pásmo 1,2 GHz pre Mikrovlnný pretek. Pred závodom nás trochu zmočila krátka prehánka, ktorú sme prečkali pod prístreškom pri aute.

Závod zahájil Peter, OM8ADU, pod svojou volacou značkou. Hneď sa ho ujali košický chlapci, ktorí sa tiež aktivne zapojili do memoriálu. Počas dvoch hodín vysielania urobil 27 spojeni. Za pracovisko QO-100 som sa posadil ja, Miroslav, a trénoval som prevádzku. Pri 1.2 GHz sa striedal Dušan, OM3WAK, s Jaroslavom a kedže spojenia, ktoré sme spravili na tomto pásme boli len CW, tak vždy dobehol Peter, OM8WG, aby nadviazal spojenie s danou stanicou. Maxim s Rudom nám robili morálnu podporu a zabezpečovali pitný režim.

Na pásme bolo citiť absenciu leteckej dopravy. Už v druhom subregionále sa ukázalo aký veľký vplyv majú lietadlá na nadväzovanie spojení. Prevádzka na QO-100 však bola výborná. Protistrany nám dávali 59 a s úžasom počúvali správy o tom, že sme „portable“ počas pretekov na VKV. Najmenej spojení sme urobili na pásme 1,2 GHz. Boli to naše prvé spojenia na tomto pásme. Aby sme mohli vyskúšat toto pásmo s našim novým ICOM IC9700, priniesol Peter, OM8WG, od Petra, OM3PV, z Trnavy ožarovač. Ďakujeme za zapožičanie. Počas závodu sa nám podarilo nadviazať spojenie len s dvomi maďarskými stanicami a našim partnerským rádioklubom OM3KTR. Spojenie s OM3KTR je zatiaľ naším rekordom. :)

Tento rok sme sa rozhodli na kompci nenocovať. Našim cieľom bolo zvýšiť účasť a povedomie o tomto závode a pripraviť mladých členov klubu na rádioamatérske skúšky. A to sa nám aj podarilo. Prvý krát v novodobých dejinách klubu sme vysielali na troch pásmach naraz.

A na záver ešte krátka štatistika našich spojení.

Memoriál Ondreja Oravca OM3AU

Celkový počet spojení: 19

Celkový počet bodov: 1 882

Zariadenie: YAESU FT-991A

Výkon: 50 W

Anténa: 6el. YAGI

Mikrovlnný pretek

Celkový počet spojení: 3

Celkový počet bodov: 602

Zariadenie: ICOM IC9700

Výkon: 10 W

Anténa: parabola 180 cm