Príjem satelitu Es´Hail-2 (QO-100)

Dátum 15. november 2018 bude zapísaný v dejinách rádioamatérskeho vysielania. Na palube rakety SpaceX Falcon 9 bol do vesmíru vynesený katarský geostacionárny satelit Es’hail-2.

Súčasťou tohto satelitu sú okrem komerčných transpondérov aj dva rádioamatérske transpondéry. Ide o historicky prvé amatérske transpondéry na geostacionárnej dráhe, čo znamená, že satelit je na stacionárnej pozícii voči Zemi a tým pádom nebude potrebné za satelitom počas spojenia otáčať antény. Es´hail-2 je pre rádioamatérske účely označený ako Qatar OSCAR-100 a je výsledkom projektu, na ktorom sa podieľali Katarská satelitná spoločnosť (Es’hailSat), Katarská amatérska rozhlasová spoločnosť (QARS) a Nemecká amatérska satelitná organizácia AMSAT Deutschland (AMSAT-DL). Satelit QO-100 sa nachádza na pozícii 25,9° E. čo pre Košice predstavuje približne azimut 174° pri elevácii okolo 34°. Jeho rádioamatérske transpondéry sú:

  • lineárny transpondér so šírkou pásma 250 kHz,
  • transponder pre širokopásmové módy so šírkou pásma 8 MHz.

Lineárny transpondér je určený pre našu tradičnú analógovú prevádzku ako je CW alebo SSB. Širokopásmový transpondér je určený pre experimentálnu digitálnu prevádzku a pre amatérsku DVB televíziu. Uplink je v pásme 2,4 GHz a downlink v pásme 10 GHz.

Ako je vidno na obrázku, pokrytie družice siaha od Brazílie cez Európu až po Thajsko.

Tak ako mnohí, ani my v OM3KSI, si nemôžeme nechať ujsť nadväzovanie spojení prostredníctvom tohto satelitu. S myšlienkou sme sa pohrávali už počas zimných mesiacov, keď nebol ešte transpondér v prevádzke a po spustení jeho skúšobnej prevádzky a počúvaní prevádzky prostredníctvom webSDR bolo rozhodnuté. Postupne sme začali hľadať a objednávať potrebné „hračky“, aby sme tak naplnili naše ciele byť aktívny na tomto satelite. Prvou našou úlohou bolo sprevádzkovať prijímaciu časť. Po odskúšaní niekoľkých LNB-čiek, ktoré však na základe testovania neboli vhodné pre naše rádioamatérske účely, som na twitteri našiel link na našich západných susedov, remoteqth.com. Po kumunikácii s Ondrom OK1CDJ, a neskôr s Honzom OK2ZAW, som objednal ich ponúkané LNB a to už bola iná káva. Po súkromnom odskúšaní sme sa rozhodli sa podeliť s našimi skúsenosťami s ďalšími priateľmi, rádioamatérmi, z Košíc, aby sme tak rozšírili slovenskú komunitu a bolo nás na satelite počuť viacerých. V piatok 5. apríla 2019 sme zorganizovali malý workshop u nás na Leteckej fakulte v Košiciach a predstavili sme aspoň prijímaciu časť tohto satelitu. Stále sme nemali ešte doručený transvertor na 13cm od LZ5HP, ale chceli sme chlapcom ukázať pri krásnom počasí aspoň niečo, aby mali o čom rozmýšľať. Na nasledovnom videu je signál majáku satelitu QO-100 ako sme ho počuli s našim vybavením (LNB od remoteqth.com, Parabola 67cm FE Panorama, SDRPlay 1A a softvér SDR Console v.3).

Po plodnej diskusii sme boli všetci spokojní s akciou, ktorú sme na rýchlo zorganizovali. Ospravedlňujeme sa, že sme nestihli osloviť všetkých, ale ďalší náš workshop bude zameraný už aj na vysielacu časť, keďže nám končne včera 8. apríla 2019 prišiel transvertor na 13cm od Hristiana LZ5HP. Po dokončení ožarovača na 2.4 GHz, na ktorom usilovne pracuje Dušan OM3WAK, pripravíme pokračovanie nášho miniseriálu objavovania satelitu QO-100 a dúfam, že sa nás stretne viac. Termín dáme včas vedieť.

Záverom ešte prikladám malú galériu fotiek z piatkového stretnutia. Na prvej fotke zľava sme: Dušan OM3WAK, Peťo OM8ADU, ja OM8WG, Miroslav Šmelko (náš predseda klubu, zatiaľ len ako poslucháč), Janko OM3ZAH. Za objektívom stál Milan OM8MM, ktorému ďakujem za túto spoločnú fotku.

Ilustračné obrázky použité v článku sú z amsat-dl.org.

4 komentárov
  1. Viliam OM0AAO
    Viliam OM0AAO hovorí:

    Teším sa na QSO! U mňa TX SG-Labs + parabolická výseč PW 24 dBi a na RX 80cm parabola s LNB Single L-107 Amiko, RTL newgen 0,5ppm a buď HDSR alebo po novom SDR Console so stabilizáciou frekvencie. Tak snáď čoskoro!

    • OM8WG
      OM8WG hovorí:

      Ahoj, Vilo. My tiež budeme používať transvertor od SG-Labs. Dušan OM3WAK pracuje na ožarovači, takže keď to dokončí budeme mať všetko potrebné na zahájenie prevádzky. Dohodneme potom sked :) 73 ahoj

Komentáre sú vypnuté.