3. Subregional Contest 2023

3. Subregionálny závod sme ako OM3KSI ešte v našej krátkej novodobej histórii nešli a tento rok nebol iný. Ja OM8WG chodievam tento závod s chlapcami z môjho materského rádioklubu OM3KTR, v ktorom som vyrastal. Niektorí členovia mali iné povinnosti a tak zostali Dušan OM3WAK, Jaro OM0JKE, Rudo OM8ATS a nový člen rádioklubu Matúš OM8ATE. Jaro OM0JKE chcel konečne vyskúšať kótu, ktorú má neďaleko ich chaty ale postihli ho na kopci technické problémy, tak ani nezačal a musel všetko pobaliť a závod sa preňho skončil. Dušan chodieva štandardne šesť hodinovú kategóriu v nedeľu a Rudo s Matúšom sa dohodli, že pôjdu v sobotu šesť hodinovku.

Rudo OM8ATS o závode napísal nasledovné:

3. Subregionál sa v tomto roku rozrástol o nového člena rádioklubu a to o Matúša OM8ATE. Aj vďaka nemu som sa napriek povinnostiam rozhodol, že predsa na kopec (do poľa) vybehneme a odvysielame spoločne aspoň 6 hodinovú etapu. Peter OM8WG nám pripravil rádio ICOM IC9700, anténny stožiar, Dušan OM3WAK domyslel detaily a vymyslel spôsob kotvenia, anténu som mal vlastnú 7el. DG7YBN. Jediný problém sa zdal byť len napájací zdroj. Už asi tretím rokom používam vyradenú autobatériu, ktorá zdá sa ma to najlepšie už za sebou. Dali sme jej ešte šancu, poriadne ju nabili a pre istotu k nej, aby jej nebolo smutno, zaobstarali ďalšiu vyradenú batériu. Boli sme teda pripravení.

Deň D ako je zvykom sme sa s Matúšom stretli s dostatočným predstihom, aby sme stihli všetko v pohode pripraviť a otestovať. Tento rok sme experimentálne zmenili naše zvyčajné QTH aj z dôvodu dostupnosti a vysielali sme nad obcou Nižná Hutka KN08QP.

Netrvalo dlho a anténa bola postavená, stolík rozložený, ostávalo už len kábel pripojiť do rádia. Ešte som ju pripojil na anténny analyzátor a chcel som preveriť jej parametre – anténu som dlhodobo nepoužíval tak som bol zvedavý. Namerané nekonečné PSV bolo veľkým sklamaním. Pomerne rýchlo som odhalil problém s vadným N konektorom, ktorý chytal kontakt len zatlačením kábla smerom do konektora. Druhý problém bol chýbajúci napájací kábel so svorkami na autobatériu, ktoré ostali v škatuli pre KV vysielanie :)

Matúša som teda nechal na kopci spolu s postavenou anténou a ja som sa vrátil pre chýbajúce káble domov. Za ten čas si Matúš cvične porobil zopár spojení na 2m a 70cm FM módom. Doma som našiel len dva káble o dĺžke 4m. Bolo jasné, že káble bude treba spojiť, viem nie je to ideálne, no vysielať to bude. A možno nakoniec bude aj jeden kábel stačiť. Nestačil. Pripojením jedného kábla na anténu som rýchlo zopakoval test PSV. Anténa vykazovala PSV 1.02, 49 Ohm a takmer nulovú jalovinu. Kábel bol ale krátky tak sme ho nadpojili, čo trošku zhoršilo parametre antény. PSV sa dvihlo na 1.18, impedancia a jalovina sa málinko pozmenili, ale stále to bolo dobré.

Vysielať sme nakoniec začali s 20 minútovým meškaním. Pomaličky sme prečesávali pásmo a robili sme spojenia rad radom ako ja Rudo OM8ATS tak aj Matúš OM8ATE.

Miestami nás trápila batéria, ktorej sa napätie počas vysielania znížilo tak výrazne, že pri výkone 100 W nám vyplo rádio. Nakoniec sme výkon museli znížiť na 75 W aby to bolo OK. Po asi 3 hodinách sme batériu vymenili za druhú, ktorá nebola o nič lepšia. Napriek tomu nám stanice postupne pribúdali a darilo sa nám spraviť aj niekoľko českých či talianskych staníc. QTH sa teda dobre osvedčilo a zrejme ho ešte v budúcnosti použijeme. Okrem dobrej dostupnosti ponúka aj kľud a pekný výhľad. Aj keď sme sa zhodli, že budeme vysielať 6 hodinovú kategóriu nakoniec sme aktivitu ukončili o čosi skôr. 19:09 UTC sme v denníku zaokrúhlili počet spojení na 40, našim batériám už konečne dopriali oddych a hlavne sa zbaliť ešte za svetla.

Vysielanie s Matúšom bolo príjemné a viedol si veľmi dobre. Verím, že nebolo posledné a čoskoro sa uvidíme znova na kopci a verím, že raz sa to podarí aj bez technických problémov :)

Rudo OM8ATS

2 komentárov
  1. Dušan om3cvv
    Dušan om3cvv hovorí:

    Chlapci možno ste na to už prišli, ale stačilo používať výkon cca 20 W
    a toho itala robiť s plným výkonom. Ale získali ste skúsenosť do ďaľšich
    kontestov.

    Odpovedať
    • Rudo
      Rudo hovorí:

      Dusan dik, aj sme znizovali vykon ale aj baterky su uz stare a odzaciatku aj ked boli nabite nam radio vypinalo na plnom vykone. 73 :)

      Odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *