CQ WPX RTTY Contest 2024

Rok 2024 sme začali tímovo a to hneď závodom CQ WPX RTTY. Naposledy sme sa tohoto preteku zúčastnili v roku 2022, kedy sme si latku našich výsledkov doslova vystrelili do výšin. Rok 2024 teda začína pretekmi s veľkými očakávaniami ale aj otáznikmi.

Koncom minulého roka 2023 sme do nášho klubového tímu dostali nového kolegu. Matúš OM8ATE je už v povedomí slovenských rádioamatérov známa osoba, avšak s veľkým závodením zatiaľ veľa skúsenosti nemal. Ale však raz treba začať. :)

Už dva týždne v predstihu sme sa dohodli, že sa CQ WPX RTTY závodu zúčastníme. Pretože antény na KV trvale inštalované nemáme, naplánovali sme stavbu antén a Matúš sa samozrejme podujal pomôcť. V nedeľu pred závodom sme s Matúšom natiahli jednu z dvoch antén – G5RV, ktorá poslúžila pre pásma 40 a 20 m. Anténny dipól na 80 m pásmo som zabudol zo sebou zobrať, tak som si to nechal na iný deň. Využili sme Matúšov laminátový teleskop a stred antény sme dvihli do výšky 10 m a ramená sa nám podarilo dvihnúť k okolitým stromom tiež do približne rovnakej výšky. Anténny analyzátor vykazoval pre pásmo 40 aj 20 výborné výsledky a mierne doladenie tunerom už bola len čerešnička na torte. Spokojní s dobre odvedenou prácou sme sa už pobrali domov užiť si ešte zvyšok nedele.

Štvrtok 33 hodín do závodu

Vo štvrtok sme sa stretli v klube, aby sme nastavili rádio a potrebný softvér k závodu. Nastavenia denníka N1MM a sprevádzkovanie Fldigi sa podujal ako inak, počítačový mág Peter OM8WG. S Matúšom sme ešte ostali chvíľu v klube a preverili funkčnosť antény G5RV, kde sme okrem iného vytiahli aj nejaké rozumy od našich nemeckých kolegov. Ja! Naturlich.

Piatok 9 hodín do závodu

Anténu na 80 m poznám dobre a mal som už premyslené kam ju umiestnim. Používam ju pri mojom portablovom vysielaní a viem, že to zvládnem rýchlo. Túto aktivitu som si nechal na piatok po práci. Anténu som rovnako dvihol do 10 m výšky na laminátovom teleskope a ramená upevnili o okolité stromy v rámci možností. PSV na začiatku pásma 3.5 MHz bolo 1.08, čo je skvelý výsledok. Tuner s týmto nebude mať veľa starostí a maličké doladenie zvládne ľavou zadnou.

Sobota 01:00 miestneho času

Čas, na ktorý sme toľko čakali je tu. Často sa vraví, že najväčšia radosť je obdobie čakania :) Ja ale verím, že to najlepšie ešte len príde. Zapínam počítač a keďže som RTTY nešiel 2 roky, snažím sa rozpamätať ako na to. Pár minút sledujem pásmo 80 m.

Prvé spojenie sa podarilo cca 45 minút po začatí závodu. Začal som ako inak na 80 m pásme. Prvé striedanie s Matúšom bolo naplánované na ôsmu hodinu ráno. Matúš prišiel o hodinku skôr, aby sa naučil v praxi, ako to funguje – predsa trénovať na “sucho” je o niečom inom. O ôsmej už sedel za rádiom Matúš a ja som odchádzal domov. Priebežne z domu nasledovalo vyzvedanie ako mu to ide a išlo mu to :) V priebehu dňa ho prišiel pozrieť Dušan OM3WAK, ktorý ešte vylepšil takmer dokonalé antény a uvaril čaj. Plánovaná výmena bola o 16-tej hodine ale doma mi už bolo dlho a napadlo ma vyskúšať vertikál pre 21 MHz. Zbalil som anténu a okolo druhej poobede som ju už v klube inštaloval s Dušanom. Bola to obyčajná mobilka D Original DX HF Pro 1, taký ten multiband o dĺžke 1,6 m no z domáceho QTH s ním mám porobené krásne spojenia prevažne na 14 MHz. Podľa analyzéra mala výsledky výborné – ľahko sa dokáže ladiť, takže sme ju rovno pripojili do rádia a vysielali bez tunera. Ručička PSV metra sa ani nepohla. Žiaľ, nebola to ale najlepšia voľba, na pásme 21 MHz bolo pomenej staníc a aj slabšie signály. Po necelej hodine sme usúdili, že opustíme 21-ku a ideme na 14-ku.

O 16-tej hodine som vystriedal Matúša a pokračoval do večera, kedy ma mal prísť vystriedať Miro. Ja som už bol unavený, po energetických nápojoch som mal pocit, že vidím zvuky a Matúš tiež písal že všade počuje signály RTTY. Možno mi odpil z energeťáka :)

Miro to potiahol pekne asi do štvrtej hodiny rannej. Na konte sme mali už čosi okolo 600 tisíc bodov a tak nejak som prestával dúfať, že pokoríme aspoň hranicu 1 milióna bodov.

Po výživnom spánku som do klubu prišiel ráno o ôsmej hodine. Prebudil som počítač a znova prekvapenie. FLdigi mi zmizol. V duchu som si ponadával, že toto sa snáď môže stať len mne, ale rýchla pomoc na telefóne problém rýchlo vyriešila. Vďaka Peťo :)

Celý deň už fungovalo všetko v poriadku, vonku krásne pršalo – proste idilická nedeľa. Večer niečo po ôsmej hodine ma prišiel znova vystriedať Matúš, ktorému už zvuky v ušiach odzneli a zrejme mal vážny deficit :) RTTY sa mu zapáčilo a podujal sa závod potiahnuť do konca. Niečo po 23 hodine prichádza od Matúša správa, že sa nám podarilo prekročiť milión bodov. Škoda, že v tom momente som jeho radosť nezdieľal, už som totiž spal :) Matúš ale ako sľúbil súťaž dotiahol do konca a celkovo na našom konte svietilo 757 spojení, čo nám spravilo 1 038 306 bodov.

Tak o rok zas…

Vy 73

Rudo OM8ATS a tím OM3KSI

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *