Naše prvé spojenia cez katarský satelit QO-100

Konečne nás počuť! Ako prvá kolektívna stanica na Slovensku, dňa 12. júna 2019 o 16:15 lokálneho času sme po niekoľkých hodinách príprav a meraní nadviazali prvé spojenie cez katarský satelit QO-100.

Ale pekne po poriadku. Dňa 9. apríla 2019 sme zorganizovali malý workshop pre pár známych a ukázali im ako je možné prijímať signály z katarského satelitu QO-100. Sľúbili sme, že v našej aktivite, byť aktivny prostredníctvom tohto satelitu, budeme aj naďalej pracovať. Trošku nám však naše plány prekazila Mirova a moja zaneprázdnenosť na fakulte. Diplomové práce, blížiace sa štátnice a Mirova habilitácia… Za ten čas však Dušan, OM3WAK, nelenil a chystal to najpotrebnejšie pre vysielaciu časť, ožarovač na 2.4 GHz.

Po mnohých diskusiách a čítaní mnohých článkov na internete sa Dušan rozhodol postaviť Helix anténu. Ležala mu doma nachystaná a už len čakal, kedy budem mať voľnejšie v práci a vyrazíme ju nastaviť a zmerať. Bez dôkladného nastavenia na meracích prístojoch sme nechceli riskovať následné možné technické problémy, ktoré by sme si mohli spôsobiť. A ten čas nastal včera, dňa 12. júna 2019. Poprosili sme Janka, OM3WA, o pomoc a využitie jeho skúsenosti na mikrovlnných pásmach.

Po naplánovaní stretnutia u Janka na chalupe, sme sa vybrali Dušan OM3WAK, Milan OM8MM a ja, Peter OM8WG k nemu na chalupu, v lokátore KN08IO – Jabloňov pod Turňou, neďaleko Košíc. Sparné a horúce počasie (vyše 30 °C) dalo zabrať nie len nám ale aj našim zariadeniam. Ďakujeme Jankovi za vychladené pivo, výborne osviežilo.

Kým Dušan s Jankom a Milanom nastavovali ožarovač, ja som pripravoval všetko ostatné. Trojnožku, parabolu, počítač, SDR-ko, softvér SDR Console a FT857 spolu s transvertorom od Hristiyana LZ5HP. Hneď po spustení softvéru SDR Console som zistil, ze mi nefunguje moje SDR RSP1A. Snažil som sa s tým niečo spraviť ale bezvýsledne. Musím sa doma na to pozrieť. Ešteže zobral Dušan svoje RTL-SDR. Po nastavení správnej polohy paraboly sme krásne čítali signály zo satelitu. Ako LNB sme mali vtedy na parabole LNB od Honzu OK2ZAW z remoteqth.com. Ich LNB funguje vynikajúco.

Vymenili sme LNB za Dušanom pripravenú Helix anténu spolu s LNB od firmy RT. A tu sme zistili, že LNB od firmy RT je nepoužiteľné. Pri tých vysokých teplotách bolo veľmi nestabilné a signály ledva počuteľné. Rozmýšľali sme ako dáme narýchlo dokopy LNB od Honzu OK2ZAW a Dušanovu Helix-ku. Nakoniec som navrhol, že využijeme na príjem internetové webSDR a vyskúšame v takomto nastavení spraviť nejaké spojenie.

Za pár minút sme mali zapísané tri spojenia. Ďakujeme Števovi OM0MS, Lojzovi OM3WAN a Jarovi OM1ii za naše prvé spojenia. S chlapcami sme podebatovali o našom nastavení a po pár minútach sme sa rozlúčili. Aj Milan OM8MM si spravil jedno spojenie. :) Škoda, že vzhľadom na internetové webSDR nemáme záznam z nášho prvého spojenia. Na záver sme ešte vyskúšali POTY (Patch Of The Year) od Hansa PE1CKK. Funguje výborne. Ďakujeme za zapožičanie Peťovi OM8ADU.

Teraz už len pripraviť workshop aby sme sa podelili so skúsenosťami aj s ďalšími chlapcami z Košíc a okolia, nech je nás na satelite viac. Na našej stránke a košickom kanály 145.575 MHz určite dáme vedieť termín.

Záverom ešte prikladám album s fotkami. Pozrieť si ich môžete tu.

2 komentárov
  1. Viliam OM0AAO
    Viliam OM0AAO hovorí:

    Super, congrats! Ak kruhový ožarovač ako helix, tak isto nie obdĺžnikovù parabolu – nefunguje to správne. Pre kruhovù polarizàciu by mala byť aj reflexná plocha rovnaká vo V/H. Teším sa na QSO

    • OM8WG
      OM8WG hovorí:

      Ahoj, Vilo. Ďakujem za pripomienku. Prediskutujem to s Dušanom, OM3WAK. Dopo na pásme. 73 Peter OM8WG

Komentáre sú vypnuté.