Vypustenie stratosférického balóna s SSTV vysielaním

Náš rádioklub OM3KSI v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity sa opäť pozrie na hranicu vesmíru. Dňa 17. júna 2023 približne o 8 hodine ráno nášho času je naplánovaný štart stratosférického balóna z letiska Malé Bielice pri Partizánskom. Súčasťou balóna bude SSTV maják v pásme 144 MHz.

UPOZORNENIE!

Je nám veľmi ľúto, ale musíme Vás informovať, že balón poletí bez vysielania SSTV obrázkov. Modul Dorji, ktorý mal zabezpečiť vysielanie sa pokazil. Balón bude vysielať iba RTTY telemetriu. Štart je posunutý na 10:00 nášho času.

Na balóne sú umiestnené nasledovné dva vysielače:

Vysielač pre telemetriu vysiela základné dáta ako sú GPS súradnice a výška.

Frekvencia: 434.550 MHz
Výkon: 10 mW
Mód: RTTY 50/540 7N1


Vysielač majáka OM0MVX bude vysielať počas letu SSTV obrázky.

Frekvencia: 144.500 MHz
Výkon: 1 W
Mód: SSTV PD120

Na dekódovanie telemetrických dát ohľadne polohy nášho stratosférického balóna odporúčame použiť DL-FLDIGI softvér. Na stránke projektu UK High Altitude Society si môžete zdarma DL-FLDIGI stiahnuť a preštudovať slovenský návod ako tento softvér na sledovanie rádiosond používať. Stránka projektu so slovenským manuálom je na tomto odkaze TU.

Ak nemáte možnosť dekódovať telemetrické dáta o polohe nášho balóna, môžete jeho let sledovať na stránke habhub.org. Link na túto stránku je TU.

Pre príjem SSTV obrázkov môžete použiť populárny program RX-SSTV. Link na jeho stiahnutie je TU.

Prijatý obrázok (obrázky) môžete zaslať na náš email om3ksi@gmail.com a do tela správy napíšte Vaše meno a, ak máte, rádioamatérsku značku.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *