2. Subregional Contest 2023

Človek mieni, Pán Boh mení. Tohtoročný 2. Subregional Contest dopadol úplne inak ako sme plánovali. Každoročne nachystám plán VHF závodov, ktoré sa pôjdu pod klubovou značkou OM3KSI, a ktoré závody pôjdeme na svoje značky. Tento rok bol naplánovaný pod klubovou značkou aj 2. Subregional Contest. Vzhľadom na rôzne rodinné alebo pracovné povinnosti našich členov sme zostali len dvaja, Jaro OM0JKE a ja Peter OM8WG, ktorí mohli stráviť víkend na našej kóte KN08QQ. Dohodli sme sa však, že pôjdeme pod svojimi značkami.

Peter OM8ADU, mi už dávnejšie vravel, že na našej závodnej kóte KN08QQ kúsok od Košíc, nad dedinkou Košická Polianka je zasiate obilie. Nechcelo sa mi to veriť, vzhľadom na profil tej lúky a tak som sa vybral na kontrolu miesta v utorok pred závodom. A potvrdili sa Petrove slová. Na našej kóte je obilie. Čo teraz? Inú závodnú kótu nemáme. Dalo by sa rozložiť hneď pri poľnej ceste, ale keď prejde po nej auto, tak by sa nedalo v stane dýchať z toho rozvíreného prachu a nehovorím o prachu čo by bol v zariadení. Tak som sa rozhodol ísť z klubu a na klubovú značku a povedal Dušanovi OM3WAK, nech si príde trošku zavysielať v sobotu, ale mal inú zábavku. Ale o tom neskôr.

V sobotu som prišiel do klubu už ráno o ôsmej, keďže na sobotu vychádzalo maximum meteorického roja Eta-Aquarids a chcel využiť doobedie na spravenie zopár Meteor Scatter. Podarilo sa mi módom MSK144 spraviť tri spojenia so stanicami DL1YDI, DJ7YP a SM7KOJ a jedno FSK441 so stanicou G4CDN. Na Meteor Scatter prevádzku používam softvér od LZ2HV MSHV, ktorý sa mi veľmi osvedčil.

Asi dve hodiny pred závodom som si nachystal všetko potrebné na závod. Rozbehol súťažný denník, odskúšal softvér na Aircraft Scatter a trošku si v kresle zdriemol. :) Vzhľadom na to, že som neočakával veľa spojení z klubového QTH, rozhodol som sa vyskúšať N1MM denník pre VHF závod. Dlhé roky som zvyknutý používať dosovský LOCATOR a asi mi bude dlhšie trvať prejsť na niektorý iný denník. Hold, zvyk je železná košeľa.

Pred závodom prišiel Dušan OM3WAK dorobiť Helix anténu na 70 cm, ktorú sme začali robiť v piatok popoludní. Dušan sa chce zapojiť do prijímania SSTV obrázkov zo satelitu Orbicraft-Zorkiy (RS15S). V utorok nahodíme az/el rotátor a môže prijímať celý týždeň SSTV obrázky. Tu je na fotke z piatka aj s ešte nie úplne dorobenou Helixkou:

Ale prejdime k závodu. Na závod som ostal teda iba ja OM8WG, keďže za Dušanom prišli do klubu vnuci a šiel sa venovať im. Dušan obyčajne chodieva 6H kategóriu v nedeľu, tak si zavysielal potom z domu.

Tak ako som aj predpokladal, z klubového QTH to je boj o každé spojenie. Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach je umiestnená blízko centra Košíc a okolité kopce nedovoľujú mať tie podmienky, aké by sme mali na súťažnej kóte KN08QQ. Otvorené to máme len na juh a trosku ešte na juhozápad. Tu na obrázku z webu heywhatsthat profil nášho klubového QTH vyzerá nasledovne:

Na východ je na kopci sídlisko Dargovských hrdinov a na západ Volovské vrchy, kde máme aj Kojšovskú hoľu 1246 m.n.m. a niekoľko ďalších kopcov s výškou okolo 1000 m.n.m. Mnohé stanice zo západu, ma prosili o sked, ale keď nie je vhodný profil medzi nami a možnosť využiť Aircraft Scatter, tak je to nemožné. Všetky spojenia s OK stanicami a aj s niektorými OM sú len vďaka lietadlám. Niektoré české stanice by vedeli hovoriť, že nie vždy to šlo na prvý pokus. Ospravedlňujem sa mnohým staniciam zo západných Čiech, DL a I, že niekedy som nemal čas im na kst čete odpísať a hlavne vysvetľovať prečo to nepôjde.

Závod sa mi rozbiehal veľmi pomaly. Mnohé stanice sa na východ otáčajú až večer alebo až v nedeľu a pre stanicu z východného slovenska sa ťažko dovoláva. Pri rádiu som vydržal do polnoci. Nemalo význam ďalej pri ňom sedieť. Radšej som sa šiel domov vyspať a ráno som sa vrátil a pokračoval v závode.

Veľmi ma zaujímalo, či sa mi poradí z mesta spraviť nejakú LZ stanicu. Na moje prekvapenie som spravil hneď tri. Jedna, LZ0C, z KN22XS bola ODX a priniesla 755 bodov. Mojím sklamaním bol smer juhozápad, kde som spravil len dve S5 stanice a sklamaním boli aj YU stanice, ktoré sú viac na juh. No treba nájsť novú súťažnú kótu. Nič iné nám nezostáva.

Počas závodu som bojoval aj s veľkým rušením, praskotom. Závod som musel ukončiť v nedeľu už o 9:30 UTC a šiel som rovno do postele s horúčkou.

Moje očakávania sa naplnili. Pred závodom som predpokladal, že takých 50 spojení by som mohol spraviť a podarilo sa mi ich 60 :), čo predstavuje deklarovaných 17 043 bodov. Tu sú zosumarizované výsledky:

TOP 10

#StanicaLokátorVzdialenosť
1LZ0CKN22XS755 km
2LZ2TKN13RD643 km
3LZ2ZYKN13OT567 km
49A1WJN75ST542 km
5OK4CJN79BU535 km
69A1NJN85LI499 km
79A3SMJN85FW479 km
8S59PJN86AO459 km
9YU1LAKN04FR450 km
109A2AEJN86HF448 km

Sumár závodu:

Počet spojení: 60

Počet deklarovaných bodov: 17 043

Počet krajín: 10 (16xOM, 11xOK, 8xHG, 7x9A, 6xYO, 4xSP, 3xLZ, 2xS5, 2xYU, 1xOE)

Počet lokátorov: 25

Zariadenie: ICOM IC-9700

Koncový stupeň: Dvojpásmový TAJFUN1000 – 400W

Anténa: 11el. YU7XL

Takto bolo počuť ODX LZ0C z KN22XS:

Ešte mapa spojení:

Čo na záver? Máme necelý mesiac, aby sme našli nejaké dobré miestečko, kam by sme chodili na závody. Blíži sa nám Memoriál Ondreja Oravca a plánujeme sa objaviť aj v Mikrovlnných pretekoch. No uvidíme ako nám to povinnosti povolia.

Ďakujem všetkým sa spojenia a hlavne za trpezlivosť, ktorú mnohí mali, lebo to nebolo s OM3KSI veľa krát jednoduché spoza tých kopcov :)

Teším sa na stretnutie na pásme v ďalších pretekoch a snáď aj z lepšieho QTH.

VY 73 Peter OM8WG

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *