CQ WPX RTTY Contest 2022

RTTY aktivity sme si v posledných rokoch celkom obľúbili. Niet sa čo čudovať. Ako prvý závod, ktorý sa šiel v novodobej histórii OM3KSI, bol práve CQ WPX RTTY. Odvtedy sa však toho dosť pomenilo. Pribudli noví členovia, doplnili sa antény a tiež sme sa úspešne vyhýbali Covidu. Opatrenie súvisiace s Covidom nám však zopár spoločných akcii prerušilo a tak tohtoročný CQ WPX RTTY Contest znamenal sa znova stretnúť a pokúsiť sa prekonať výsledky predošlých rokov.

Plán bol jasný, času málo a závod sa blížil. Chceli sme samozrejme výsledok lepší ako predchádzajúce roky. Strategicky sa rozhodlo zmeniť umiestnenie antény G5RV, doplniť dipól na 80 m, ktorý používam na portable vysielanie, plus ako bonus sme pridali do portfólia aj Delta Loop na 15 m. Veď každý bod sa počíta. Aj keď Delta Loop nemal ani zďaleka ideálnu polohu, išlo o poznanie či sa 15 m pásmu oplatí venovať.

Dosť bolo srandy, bohovia sa dívajú a prvý varovný prst prišiel počas inštalácie antén týždeň pred závodom. Spokojne si s Petrom OM8WG naťahujeme anténu na 80 m, keď tu zrazu Peter rezkým krokom a takmer presným švihom (hádzal závažie) predviedol pohyb dosiaľ nevídaný a bolo to tam. Ako vyšetrenie u Petra OM8ADU v nemocnici ukázalo – odtrhnutý zadný roh menisku. Nič sa nedalo robiť, musel som mu pomôcť a zdvihnúť ho zo zeme napriek dopredu dohodnutému odstupu 2 m. Veď viete… Covid. Peter je ale silný bojovník a jeho odhodlanie je neskutočné. Prežil už zlomený prst od stožiaru VHF antény, KV ho predsa neskolí. Bravúrne sa ešte zastal funkcie a s úsmevom na tvári (aj keď nejaká ta slza podľa mňa určite vyšla) dokázal zastabilizovať stožiar aby som ho ukotvil. Chvíľku na to prišiel náš kamarát Peter OM8ADU, ktorý nám pomohol s inštaláciou a zbežne skontroloval Petrovi koleno. Ďakujeme Peťo. Nakoniec sme si po dobre vykonanej práci naliali pohárik zázvorovej šťavy.

A nastal deň závodu. Do klubu som sa dostal 5 minút pred závodom. Peter OM8WG bol tak dobrý, že rádio na prevádzku pripravil, nastavil softvér, otestoval funkčnosť a všetko nechal pripravené už v podvečerných hodinách. Stačilo zapnúť rádio a vysielať. Lenže nie. Rádio som zapol a počítač zahlásil, že nerozpoznal USB zariadenie. Hovorím si super. Vypol som rádio, odpojil som USB, zapojil som USB, zapol rádio a… Nič. Znova to isté. Jedno šťastie, že dnešné počítače zvyknú mať toľko USB a našťastie to vedľajšie sa rozhodlo spolupracovať. S úsmevom na tvári sadám za počítač a ide sa na to. Začíname strategicky na pásme 80 m a staníc hneď od začiatku celá kopa. Po 2 hodinách vysielania si hovorím, že by bolo dobré urobiť si aj trochu pohodlia. Vykladám nohy na vedľajšiu stoličku, opieram sa do operadla, ale zisťujem, že monitor je akosi ďaleko. Tak čo, veď ho k sebe pritiahnem nie? Tak áno, chytám monitor a ťahám a zrazu tma. Do frasa. Monitor je All-In-One počítač zariadenie a podarilo sa mi vytiahnuť napájací konektor. V duchu si hovorím, že až to znova zapnem, isto to nebude pod heslom. Bolo. Univerzitný počítač bez hesla asi neexistuje. Hovorím si, je 3:15 ráno, noc už taká hlboká nie je, aj Peťo OM8WG písal, že ak bude problém, mám volať, tak snáď sa nebude hnevať. Nehneval sa. Telefón vôbec nepočul a spokojne spal. Po asi pol hodine mi napadlo, že si sem tam zvyknem písať do mobilu poznámky. Neuveríte ale heslo na počítač tam bolo. Všetko sa rozbehlo a tak som čosi pred štvrtou ráno znova začal robiť spojenia. To bola v podstate aj posledná patália, ktorá nás postihla a od tohto času už všetko pokračovalo hladko. Pásmo 80 m celkom splnilo očakávania, trošku menej staníc bolo medzi piatou a šiestou hodinou ráno, no po šiestej to znova ožilo a staníc pribúdalo. Staničný denník sa pomaličky plnil. Ráno ma po asi po ôsmich hodinách prišiel vystriedať Jaro OM0JKE. Náš prvý mladý, čerstvý koncesionár. Denník zobrazoval 125 spojení.

Zmena operátora, zmena pásma a ideme ďalej. V priebehu dňa sme šli najmä 40 a 20 m pásmo. Podvečer sme s Jarom ešte vyskúšali 15 m pásmo, kde sme spravili niekoľko američanov. Tempo však bolo veľmi slabé a tak sme asi po pol hodine 15 m pásmo opustili. Príchodom Mira Šmelka, nášho predsedu, ktorý nastupoval do nočnej „služby“ sme mali na konte 250 spojení.

Niekedy to tak chodí, že v pásme vychytáte už skoro všetky stanice a nové prichádzajú už len zriedka. Dúfal som, že to takto nebude a ďalšie ráno keď som mal prísť vystriedať Mira ho nenájdem ako zaspal od nudy. Nestalo sa, Miro nespal a denník mi odovzdával v dobrej nálade a 420 spojení denníku čo predstavovalo 434 340 bodov. To znamenalo, že stanice sa na pásme stále objavovali a stále bolo čo robiť.

Mira som vystriedal o 7:30 ráno. Zopár spojení sa ešte podarilo spraviť na 80 m ale približne po pol hodine som to už radšej preladil. Pásmo 14 MHz išlo o poznanie lepšie a pomaličky som sa rozbiehal. Medzi desiatou a jedenástou hodinou sa mi podarilo urobiť 42 spojení čo hodnotím ako celkom pekné číslo. Od dvanástej hodiny som to prepol na 15 m a rozhodol som sa dať tomuto pásmu hodinku. Podarilo sa spraviť prevažne európske stanice, ale často aj s nimi boli problémy. Najmä severské krajiny. Avšak naša pokusná anténa bola nevhodne umiestnená. Pásmo ale ako doplnok určite stojí za to. Po necelej hodine som mal na konte asi 20 spojení. Pre využitie času som sa ale vrátil radšej na 20 m a poslednú hodinu som ešte strávil na 40 m pásme. O 14-tej hodine prišiel Jaro a prebral odo mňa štafetu. Denník hlásil 575 spojení a 665 376 bodov.

Jaro OM0JKE

Pred Jarom stála veľká úloha. Pokoriť náš zatiaľ najlepší výsledok v RTTY závode, ktorý bol v septembrovom CQ WW DX RTTY Conteste 2021 v počte 648 spojení. O 17:29 prichádza od Jara informácia, že magické číslo sme prekročili. Na to okamžite prichádza informácia od nášho vedúceho operátora Petra OM8WG, že 700 dáme. :) Šampanské sa teda odkladá a oslavy nechávame na neskôr.

Posledná etapa závodu ostala na Mira. Niet sa čo čudovať. Predošlá noc mu išla podozrivo dobre a nenecháme si to predsa pokaziť. V tej chvíli sme mali 706 spojení a 934 892 bodov. Peter OM8WG nám navýšil métu na 800 spojení a to už sme začali hovoriť, že mu asi nik nebude hlásiť počet spojení. :) Mirovi sa nepodarilo splniť Petrovu novú métu ale svojej poslednej úlohy sa zhostil s plnou vážnosťou. Posledný zápis v denníku bol s číslom 794 spojení (3 spojenia dupe) s počtom bodov 1 145 400.

Konečne si môžeme vydýchnuť. Máme výborný pocit. Posunuli sme nielen naše antény, ale aj hranice našich výsledkov. Dobre sme si zavysielali, dobre sme sa zabavili. Týmto to ale nekončí. Stále máme kam posúvať naše výsledky, ale rovnako aj antény. :)

Použitá technika:

Antény: Dipól 2 x 21m pre 3,5 MHz, G5RV pre 7 a 14 MHz a Delta Loop pre 21 MHz

Rádiostanica: ICOM IC- 7300

Výkon: 100W

Softvér: N1MM + Fldigi

Už teraz sa tešíme na ďalšie závody a ďakujeme všetkým zúčastneným. Obzvlášť veľká vďaka Peťovi OM8WG, ktorý nasadil vlastné zdravie ale pre poranenie sa nemohol zúčastniť, no aspoň nás morálne podporoval spolu s Dušanom OM3WAK.

VY 73!

Rudo OM8ATS a kolektív OM3KSI

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *