CQ WW RTTY Contest 2020

48 hodín, 2 operátori, 2 operátori v zácviku, 3 pásma, 2 antény a 1 rádiostanica. Aj takto by sa dal opísať posledný septembrový víkend.

Po minuloročnom septembrovom výkone, bol tento contest plný očakávaní. Do výbavy nám pribudol nový pomocník, ICOM IC-7300, a pridali sme anténu na 80 m pásmo. Po marcovom neúspechu v BARTG HF RTTY Conteste s YAESU FT-891 sme začínali s malou dušičkou, pretože ICOM bol novým prírastkom a jeho funkčnosť sme nemali doteraz otestovanú.

V piatok pred závodom sme sa poobede stretli v rádioklube aby sme pripravili zariadenie, antény a softvér na súťaž. K dispozícii sme mali anténu G5RV, ktorú sme doplnili dipólom v tvare invertované V pre pásmo 80 m. G5RV anténa vykazovala na 80 m pásme dobré PSV len vo veľmi úzkej časti pásma a preto sme jej využitie sústredili výlučne pre 7 a 14 Mhz. 

Dipól sme postavili pomerne rýchlo, všetko pozapájali a nasledovalo testovanie. Zatiaľ sme ICOM k počítaču pripojený nemali, preto sa naša zvedavosť stupňovala a dúfali sme v bezproblémový priebeh. Na začiatku nás chvíľku potrápil denník N1MM, ktorý po aktualizácii nechcel spúšťať Fldigi. Pomohlo až úplné odinštalovanie a následná inštalácia staršej verzie. Žiaľ nebola to prvá takáto skúsenosť a už nás raz tento denník pred závodom zradil. Po tomto downgrade denníka sa situácia zlepšila a my sme si vydýchli. 

Závod začínal v sobotu ráno 02:00 miestneho času. Ako prví sa vysielania ujali Jaro a Peter OM8WG. Peter ako náš počítačový guru a najskúsenejší operátor naposledy skontroloval funkčnosť a Jaro sa pod jeho dozorom pustil do vysielania. Počas vysielania sme sa striedali štyria: vo výcviku to boli Jaro s Mirom, a potom Peter OM8WG a ja, Rudo OM8ATS.

Tí, ktorí poznajú naše QTH vedia, že postaviť dostatočne účinné antény v tomto prostredí je veľmi  ťažký oriešok. Neubralo nám to na chuti súťažiť a náš cieľ bol jasný: posunúť hranicu našich výsledkov z minulého roka o čosi ďalej, zabaviť sa, odhaliť úzke miesta a do budúcna znova čosi vylepšiť. Šli sme v kategórii do 100 W a preto sme si dali za cieľ spraviť aspoň 600 spojení, čo by bol dvojnásobok z minulého roku.

Vysielanie prebiehalo v celku bezproblémovo, sem tam sa nám objavili technické problémy s klávesnicou ale inak všetko šlapalo. Icom šiel na plný výkon – 100 W. Transceiver aj napriek častejšiemu vysielaniu pri dávaní výziev nejavil ani najmenšie známky prehrievania sa a subjektívne by som hodnotil jeho teplotu ako vlažnú. Určite tomu dopomohol aj ventilátor, ktorý je zabudovaný a pravidelne sa pri vysielaní spúšťal. Rovnako aj vstavaný ukazovateľ teploty nikdy neprekročil hranicu do oblasti HOT a držal sa pekne v spodnej časti.

Samotné spojenia pomaličky príbúdali a nám svitala nádej prekonania stanoveného cieľa. Čo nás ale sklamalo bolo pásmo 14 MHz. Iste naša anténa G5RV vo výške cca 7 m nad zemou nie je ani z ďaleka ideálna. Často sme počuli stanice z Ameriky, Japonska či Indonézie, dovolať sa k ním bolo žiaľ často nemožné. Sklamalo nás to, pretože tých staníc bolo dosť veľa. Ako sme sa neskôr dozvedeli, neboli sme jediní, ktorým pásmo 14 MHz robilo problém. Škoda, ušlo nám tak veľa zaujímavých staníc a násobičov. Napriek tomu sme svoj cieľ prekonali a naše počítadlo spojení sa zastavilo na čisle 648. Spolu sme tak nazbierali 212 480 bodov.

Stanovený cieľ sme nakoniec prekonali, zabavili sme sa, zistili sme čo potrebujeme vylepšiť a čo je najdôležitejšie, opätovne sme zistili že ako tím vieme spolu fungovať, pomáhať si a dopĺňať sa.

Ďakujeme každému, kto sa závodu zúčastnil, o to viac tým, ktorí s nami mali spojenie a tešíme sa znova nabudúce.

73!

Tím OM3KSI