Vypustenie rádiosondy s majákom SSTV

Náš rádioklub OM3KSI v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity sa pozrie na hranicu vesmíru, do výšky 34 km.

ZMENA! Z dôvodu nepriaznivého počasia je štart balónu preložený o týždeň na sobotu 22.5.2021.

V sobotu 15. mája 2021 približne o 8 hodine ráno nášho času je naplánovaný štart stratosférického balóna z letiska Malé Bielice pri Partizánskom. Balón ponesie niekoľko experimentov a jeho súčasťou bude taktiež SSTV maják v pásme 144 MHz. Stratosférický balón bude vypustený pri príležitosti výročia štartu prvého kozmonauta Jurija Gagarina do vesmíru. Dňa 12. apríla tohto roku uplynulo presne 60 rokov od tohto historického momentu.

Modul vysielača Dorji DRA818V SSTV majáku OM0MVX

Za prijatie niektorého z obrázkov budeme zasielať certifikát o prijatí SSTV vysielania z nášho stratosférického balóna. Prijatý obrázok (obrázky) je potrebné zaslať emailom na náš email om3ksi@gmail.com a do tela správy napíšte Vaše meno a, ak máte, rádioamatérsku značku. Po posúdení obrázku Vám bude zaslaný elektronický certifikát vo formáte pdf.

Na balóne sú umiestnené nasledovné vysielače:

Vysielač pre telemetriu
Vysielač pre telemetriu vysiela základné dáta ako sú GPS súradnice, výška.

Typ: rádiosonda RS-41
Frekvencia: 434.550 MHz
Výkon: 10 mW
Mód: RTTY 50/540 7N1

SSTV maják OM0MVX
Vysielač majáka OM0MVX bude vysielať počas letu SSTV obrázky k výročiu Juraja Gagarina.

Typ: Dorji DRA818V
Frekvencia: 144.500 MHz
Výkon: 1 W
Mód: SSTV PD120

Experimentálny LoRa vysielač
Experimentálny LoRa vysielač bude vysielať v pásme 868 MHz základné telemetrické dáta ako sú poloha, výška, teplota a tlak. Senzor 9DOF dodá informácie o orientácii a zrýchleniach rádiosondy.

Na dekódovanie telemetrických dát ohľadne polohy rádiosondy odporúčame použiť DL-FLDIGI softvér. Na stránke projektu UK High Altitude Society si môžete zdarma DL-FLDIGI stiahnuť a preštudovať slovenský návod ako tento softvér na sledovanie rádiosond používať. Stránka projektu so slovenským manuálom je na tomto odkaze TU.

Ak nemáte možnosť dekódovať telemetrické dáta o polohe našej rádiosondy, môžete jej let sledovať na stránke habhub.org. Link na túto stránku je TU.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *